tirsdag 6. mars 2012

Kveite, asparges med serranoskinke, gulrotpuré og beurre blanc

Denne retten er litt dyr i innkjøp, men når du smaker den vil du nok være enig i at det er verdt det! Oppskriften er til 2 personer

Ingredienser:

1/2 kg kveite
4 store gulrøtter
6 store asparges
6 skiver serranoskinke
Smør

Beurre blanc (hvitvinsmørsaus)
200 g smør (romtemperert)
3 dl hvitvin
1 sjalottløk
Pepper

Slik gjør du:

Start med gulrotpuré. Skrell og kok gulrøttene møre, og kjør de til puré i en blender sammen med en smørterning. Du kan ha i litt salt og pepper hvis du vil, men selv synes jeg ikke dette er nødvendig her.
Del kveiten i to passelige stykker. Legg de i kald saltlake i 10 minutter. Saltlaken lages av 80 g salt og 1 l vann.
Tørk godt av fisken når du tar den opp. For å tilberede fisken kan du enten trekke den i lettsaltet vann i ca 10 minutter, eller dampe den på rist i en kjele omtrent like lenge. Tilberedningstiden er litt avhengig av tykkelsen på fisken, så kjenn på den etterhvert. Hvis du trekker den i vann er det svært viktig at det ikke koker mens fisken er oppi, da blir den tørr.
Så til aspargesen. Kutt vekk den nederste trevlete delen, ca 3 cm opp på stilken. La de fosskoke i 2 minutter før du tar de opp og hurtig kjøler de ned med kaldt vann. Rull aspargesen inn i en skive serranoskinke, eller annen spekeskinke. Du kan også bruke bacon hvis du heller vil det. Disse steker du til skinken har fått en jevn, fin brunfarge. Ikke bruk for høy varme.
Sausen lager du ved å koke vin sammen med en en finhaket sjalottløk, la koke til nesten all væsken har fordampet. Ta kjelen vekk fra platen. Rør inn en og en terning (ca 2x2 cm) av det romtempererte smøret. Blir sausen så kald at smøret ikke vil smelte setter du den tilbake på kjelen litt. Men bruk svært lav temperatur, den må aldri komme i nærheten av kokepunktet etter at du har tilsatt smør, da vil den sprekke!
Smak til sausen med pepper og evt. salt.

Hvis jeg skal foreslå en rekkefølge å gjøre dette i, må det bli sånn:
Lag gulrotpuréen først, den kan du varme opp litt rett før servering.
Legg fisken i saltlake.
Lag sausen, den tåler å stå en stund. Husk å varme den opp igjen varsomt før du bruker den.
Trekk eller damp fisken samtidig med at du steker aspargesen.

Det var det!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar